Nieuws - detail

Campagne recycling drankenkartons van start

Vandaag start de campagne ‘Zuivelpak volledig recyclebaar’. Hiermee willen de zuivelindustrie, de supermarktbranche en drankenkartonproducenten de consumenten informeren over de goede recyclebaarheid van zuivelpakken.

 

Een Nederlands huishouden gebruikt jaarlijks zo’n 300 drankenkartons, waarvan het merendeel zuivelpakken zijn. Ook producten als water, sap, soep en sauzen worden verpakt in drankenkartons. Al deze pakken kunnen worden gerecycled en dat gebeurt steeds vaker.

We recyclen steeds meer
Verpakkingen worden in Nederland massaal gerecycled. Zo brengen we glas al jaren naar de glasbak en halen we blik met een magneet uit ons afval. De laatste jaren is ook de recycling van drankenkartons op gang gekomen. Sinds enkele jaren worden drankenkartons op verschillende manieren ingezameld en gerecycled. Dat wordt via de commercial van zuivelpak.nl aan alle consumenten duidelijk gemaakt. René Roorda, algemeen directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel: “Wij vinden het belangrijk dat alle verpakkingen in de supermarkt recyclebaar zijn. Deze campagne maakt ook de consument daarvan bewust."

Recyclen verlaagt milieudruk verpakkingen
Van tissues tot stekkerdozen: van drankenkartons worden allerlei nieuwe producten gemaakt. Waardevolle grondstoffen worden zo opnieuw ingezet, waardoor de milieudruk van verpakkingen afneemt. Inge Eggermont, directeur van HEDRA: “We zijn trots op de recycling van drankenkartons. Door de grondstoffen opnieuw in te zetten verlagen we de milieudruk en dragen we bij aan de totstandkoming van een circulaire economie. Het is mooi dat we consumenten via deze weg kunnen vertellen hoe het zit met de recycling van drankenkartons.” 

Ruim 300 drankenkartons per gezin per jaar
Een Nederlands gezin gebruikt jaarlijks zo’n 300 drankenkartons. Deze worden grotendeels gebruikt voor het verpakken van producten als melk, vla en yoghurt, maar ook voor producten als water, sap, frisdrank, soepen en sauzen. Een drankenkarton bestaat uit karton, een dop en dun laagje aan de binnen- en buitenzijde van plastic, en soms ook een binnenlaagje van aluminium. Al deze materialen kunnen tegenwoordig worden gerecycled. Zo wordt het karton gebruikt in nieuwe dozen, hygiënepapier, zoals tissues, en kantoorartikelen. Het plastic en aluminium worden gebruikt voor bijvoorbeeld stekkerdozen en grindroosters. Bijzonder fraai zijn de houders voor vogelvoer voor in de tuin; ook gemaakt van gerecycled kunststof en aluminium uit drankenkartons. 

Over Zuivelpak
De commercial ‘Zuivelpak volledig recyclebaar’ is vanaf vandaag tot aan de zomer te zien als pre-roll bij Uitzending Gemist van de STER. Daarnaast wordt de campagne continu gepromoot via Facebook, het Zuivelpak YouTube-kanaal, de campagnewebsite www.zuivelpak.nl en andere online en offline media. 

Zuivelpak is een initiatief van de zuivelindustrie, de supermarktbranche en drankenkartonproducenten. Via Zuivelpak worden consumenten geïnformeerd over de duurzaamheid van zuivelpakken en andere drankenkartons. ‘Zuivelpak volledig recyclebaar’ is de derde Zuivelpak-campagne. De eerste campagne van Zuivelpak was gericht op het voorkomen van voedselverspilling door de juiste vouwwijze van het drankenkarton te laten zien. In de tweede campagne werden consumenten geïnformeerd over hernieuwbare grondstoffen, waar steeds meer drankenkartons van zijn gemaakt.